088 0101 200 [email protected]

Houten aanrechtbladen pronken al jaren in de mooiste keukens. Voor de echte liefhebber gaat er niks boven de warme en natuurlijke uitstraling die een houten aanrechtblad aan een keuken geeft.

In deze blogpost leest u:

 • de kwaliteiten van een houten aanrechtblad,
 • de voor- en nadelen van houten keukenbladen,
 • en hoe u een houten werkblad het beste kunt reinigen en onderhouden.

Wilt u meer dan enkel een houten aanrechtblad? Dan is de houten keuken misschien wel iets voor u!

Houten Aanrechtblad

Uiteraard worden voor het werkblad in de keuken alleen de sterkste houtsoorten gebruikt. Een aanrechtblad krijgt namelijk nogal wat te verduren.

De meest gebruikelijke soorten zijn eikenhout, beukenhout of mahoniehout. De keus is vooral afhankelijk van persoonlijke smaak, onder andere op het gebied van textuur en kleur.

Voordelen van een Houten Aanrechtblad

 • Natuurproduct met een zachte en warme uitstraling.
 • Unieke kleuren en textuur in iedere keuken, daar geen enkel stukje hout identiek is.
 • Sommige houtsoorten zijn bewerkbaar door bijvoorbeeld lakken of beits, waardoor de kleur perfect af te stemmen is op de wensen van de klant.
 • Kleine krasjes zijn vaak met wat schuurpapier te corrigeren.
 • Keuze uit verschillende houtsoorten, waardoor er prachtige combinaties gevormd kunnen worden.

Nadelen van een Houten Aanrechtblad

 • Door de luchtvochtigheid kan het blad gaan werken, waardoor kleine krimpingen of uitzettingen kunnen voorkomen. Dit kan voorkomen worden door de relatieve luchtvochtigheid rond de 55% te houden.
 • Door de porositeit van het materiaal is een houten aanrechtblad gevoeliger voor vlekken.
 • Niet goed bestendig tegen krassen, hitte of vocht. Zet daarom nooit hete pannen zonder een onderzetter op het blad. Heeft u een ingebouwde vaatwasser? Doe hem dan niet open midden in het programma om schade door stoom te voorkomen.
 • Vergt veel onderhoud. Een paar keer per jaar moet het blad bewerkt worden met de juiste (onderhouds-) producten.

Onderhoudsvereisten

Een houten aanrechtblad dient regelmatig geïmpregneerd te worden met de juiste producten. Afhankelijk van de houtsoort zijn soms verschillende producten nodig.

Door het blad hier jaarlijks mee in te vetten kunnen vocht en vlekken minder makkelijk worden opgenomen, waardoor het blad langer mooi blijft.

Ook voorkomt deze onderhoudsbeurt het uitdrogen van het hout. Uitgedroogd hout kan namelijk sneller scheuren of breken.

Conclusie

Een houten aanrechtblad geeft een warme, natuurlijke en chique uitstraling aan elke keuken. Wel vergen deze keukenbladen regelmatig onderhoud om mooi te blijven.

Vindt u een echt houten aanrechtblad te veel werk, maar wilt u wel iets dat in de buurt komt qua uitstraling? Dan kunt u ook kiezen voor een kunststof aanrechtblad met een houtlook. Deze heeft de prachtige uitstraling van hout,  maar is wel onderhoudsvrij.

houten aanrechtblad

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest