088 0101 200 [email protected]

Een granieten aanrechtblad wordt door velen gezien als de koning der aanrechtbladen. Graniet in de keuken staat namelijk voor stijlvolle robuustheid en een luxe uitstraling. Maar wist u dat graniet gevoelig is voor vlekken? En dat het regelmatig onderhoud vereist?

In deze blogpost bespreken we onder andere:

 • de kwaliteiten van een granieten aanrechtblad,
 • de onderhoudsvereisten van granieten werkbladen,
 • en de voor- en nadelen van deze stenen keukenbladen.

Granieten Aanrechtblad

Graniet is een verzamelnaam voor diverse soorten natuursteen die worden gewonnen uit stollingsgesteente. Dit gesteente is gevormd op basis van lava, dat miljoenen jaren geleden op aarde heeft gevloeid. Door de eeuwen heen is dat uitgehard tot het oersterke materiaal graniet.

De hardheid van graniet is natuurlijk perfect voor in de keuken. Door de sterke eigenschappen van deze steensoort zijn granieten aanrechtbladen erg stootvast, waardoor ze een langere levensduur hebben.

Ook heeft graniet een stijlvolle en luxe uitstraling. Het is een chic materiaal dat bij elke keukenstijl past. Daar het een natuurproduct betreft, is elk granieten blad ook helemaal uniek, waardoor ook uw keuken helemaal uniek wordt. Dit betekent wel dat het onmogelijk is om jaren later een vergelijkbaar stuk graniet bij te bestellen. Wilt u de keuken ooit uitbreiden, of een bijkeuken aanleggen met hetzelfde blad? Neem dit dan gelijk mee in de huidige bestelling.

In graniet zitten kleine, lichtelijk radioactieve magma deeltjes, waardoor de vorming van radongas mogelijk wordt. Zorg daarom dat een keuken met een granieten keukenblad altijd goed geventileerd is – al is een goede ventilatie natuurlijk bij alle keukens aan te raden.

Onderhoud Graniet

Ondanks de sterke eigenschappen van graniet, hebben deze aanrechtbladen toch flink wat onderhoud nodig. Graniet is poreus, en daardoor gevoelig voor vlekken. Een overmaat aan vocht kan tevens voor blijvende schade zorgen.

Voor het dagelijkse onderhoud is het daarom belangrijk om een granieten blad regelmatig af te nemen. Gebruik hiervoor een licht vochtige doek met wat neutraal schoonmaakmiddel. Neem vervolgens af met een droge schone doek.

Een granieten blad dient jaarlijks geïmpregneerd te worden met een speciaal middel. Dit beschermt het blad tegen vochtopname, en voorkomt daardoor vlekken. Impregneer het blad ook voor ingebruikname. Let wel, ondanks de impregnatie blijft het blad gevoelig voor bepaalde vloeistoffen.

granieten aanrechtblad

granieten keukenblad

Voordelen van een Granieten Aanrechtblad

 • Natuurproduct, waardoor elk blad uniek is.
 • Duurzame aanrechtbladen die jarenlang meegaan.
 • Snijvast, kras- en hittebestendig.
 • Het blad wordt uit één stuk gewonnen, waardoor de levensduur wordt verlengt.

Nadelen van een Granieten Aanrechtblad

 • Door de porositeit kan vocht vrij makkelijk in het blad dringen, waarbij het onherstelbaar kan beschadigen.
 • Kan niet tegen bijtende stoffen, zoals wijn, citroensap of ontkalkingsvloeistof.
 • Door de unieke eigenschap van het blad zal het vinden van een bijpassend blad, bijvoorbeeld voor het uitbreiden van de keuken, haast onmogelijk zijn.
 • Het blad kan tegen hitte bij normale temperaturen. Is het blad echter heel erg koud, en wordt er plotseling een hele hete pan opgezet? Dan kan als nog scheurvorming ontstaan.
 • Graniet is lichtelijk radioactief door de magma deeltjes die in deze steensoort zitten.
 • Vereist regelmatig onderhoud.

Conclusie

Een granieten aanrechtblad geeft een luxe en robuuste uitstraling aan uw keuken. Deze bladen zijn ontzettend hard en duurzaam, waardoor u er jarenlang van zal genieten.

Graniet is wel zeer gevoelig voor vlekken. Bepaalde vloeistoffen kunnen het blad haast direct laten verkleuren. Om dit risico te verminderen dient graniet jaarlijks geïmpregneerd te worden.

Beter Alternatief voor Graniet? Het Quartztop Composiet Aanrechtblad!

Wilt u wel de voordelen van graniet, maar niet de nadelen? Oftewel, houdt u van de luxe uitstraling en stootvastheid, maar bent u geen liefhebber van onderhoud? Kies dan een keukenblad van Quartztop composiet.

aanrechtblad graniet

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest