Welk Type Kookplaat Kopen? – Doe De Check Met De Kookplaten Keuzegids

kookplaat kopen

Een keuken is natuurlijk niet compleet zonder een goede kookplaat. Maar een kookplaat kopen kan een moeilijke kwestie zijn. Welk type kookplaat past namelijk het beste bij jou en bij jouw keuken?

Om die vraag te beantwoorden kunt gebruik maken van deze Kookplaten Keuzegids. Zo zie je in een handomdraai welke verschillende kookplaten er bestaan, wat de grootste voor- of nadelen zijn van elk type, en hoe je de verschillende kookplaten het beste kunt onderhouden en reinigen.

De verschillende kookplaten worden in deze volgorde behandeld:

  1. Inductie,
  2. Gas
  3. PITT Cooking,
  4. Inductie en gas combinatie,
  5. Keramisch,
  6. Domino elementen.

1. Inductie Kookplaat

Bij inductie kookplaten worden de pannen direct verhit door magnetische spoelen. Dankzij de spoelen wordt enkel de bodem van de pan verhit, waardoor een inductie kookplaat weinig energie verspilt.

Bij inductie wordt niet de gehele kookplaat verhit, en ook reageren de kookzones enkel op de voor inductie bedoelde pannen, waardoor inductie kookplaten zeer veilig in het gebruik zijn. Ook is het verhittingsproces van inductie erg snel, waardoor je zo tijdens het koken zo goed als direct aan de slag kunt.

Voordelen van Inductie
  • Op inductie wordt enkel de pan verhit, en niet de gehele kookplaat. Hierdoor is inductie één van de veiligste kookplaten in het gebruik.
  • De spoelen reageren enkel op het juiste materiaal. De kookplaat zal dus niet reageren op en natte theedoek, glas, of andere onjuiste materialen. Dit verlaagt de kans op brandwonden of ongelukken.
  • Zeer snelle werking.
  • Makkelijk schoon te houden.
  • De hitte is exact te regelen via de toetsen van de kookplaat.
  • Zeer energiezuinig.
  • Enkel de pan wordt bij het koken op inductie verhit. Hierdoor wordt de kookplaat direct onder de pan ook warm, maar koelt deze zeer snel af na het verwijderen van de warme pan.
  • Maakt weinig tot geen geluid.
Nadelen van Inductie
  • Niet elke pan is geschikt voor inductie. Indien je niet de juiste pannen heeft zal je een nieuwe pannenset moeten aanschaffen die geschikt is voor inductie.
  • Je kunt op inductie niet koken met schalen of pannen gemaakt van kunststof, aardewerk of glas.
  • Voor een inductie kookplaat is krachtstroom nodig, waardoor je een aparte stroomgroep nodig hebt in de meterkast.
  • Niet geschikt voor alle kooktechnieken, zoals bijvoorbeeld wokken op de traditionele manier. Echter zijn er inmiddels speciale inductie wokpannen ontwikkeld.
Onderhoud en Reiniging

Een inductie kookplaat vereist weinig tot geen speciaal onderhoud. Enkel een goede en regelmatige reiniging is vereist om een inductie kookplaat langdurig mooi en vooral hygiënisch te houden.

Dankzij het gladde oppervlakte is een inductie kookplaat één van de makkelijkste kookplaten om schoon te maken.

  • Neem het blad regelmatig af met een sopje van water en afwasmiddel of reinigingsmiddel. Neem vervolgens af met een schone, droge doek.
  • Voor hardnekkige vlekken kun je een speciaal onderhoudsmiddel voor glazen kookplaten gebruiken, zoals Vitroclen.
  • Gebruik geen (vloeibare) schuurmiddelen, zuurhoudende producten, of soda.
inductie kookplaat kopen
Inductie Kookplaat

Kookplaat met Afzuiging

Geen fan van een grote afzuigkap, of simpelweg geen mogelijkheid om er één te plaatsen, bijvoorbeeld boven een kookeiland? Nieuw op het gebied van keukeninnovatie is de kookplaat met afzuiging. Deze strakke en elegante inductie kookplaat combineert de voordelen van inductie met een geïntegreerd afzuigsysteem.

Voordelen van een Kookplaat met Afzuiging
  • Geen externe afzuigkap meer nodig. Kan daardoor overal in de keuken geplaatst worden, ook op een kookeiland.
  • Verder dezelfde voordelen als een inductie kookplaat.
Nadelen van een Kookplaat met Afzuiging
  • Maakt met een standaard plaatsing gebruik van een recirculair afzuigsysteem. Bij deze afzuigsystemen moeten de filters regelmatig vervangen of gereinigd worden.
  • Verder dezelfde nadelen als een inductie kookplaat.
Onderhoud en Reiniging

De onderhoudsvereisten van deze kookplaat komen voornamelijk door het afzuigsysteem. Hierin zitten speciale koolstof- en vetfilters die de lucht zuiveren tijdens de koken. Deze dienen regelmatig vervangen worden om de werking van het recirculaire afzuigsysteem intact te houden.

De reiniging van de kookplaat is verder hetzelfde als bij inductie.

kookplaat met afzuiging
Kookplaat met afzuiging

2. Gaskookplaat

Een gaskookplaat is uitgerust met meerdere pitten waarop met een open vlam gekookt wordt. Het vuur wordt gereguleerd met draaiknoppen. Koken op gas is zeer populair en werkt vrij intuïtief. Het is namelijk met het oog te zien hoe groot of klein de vlam is, waardoor de hitteregeling makkelijk is in te schatten.

Voordelen van Gas
  • Zichtbare vlam, waardoor de hitteregeling vrij intuïtief gaat.
  • Vereist geen speciale pannen, zoals bijvoorbeeld bij inductie kookplaten.
  • Kan worden uitgerust met een wokbrander.
Nadelen van Gas
  • Moeilijker schoon te maken.
  • Een open vlam is minder veilig.
  • Een gaskookplaat koelt niet snel af. Een hand op een net gebruikte pit, ook zonder vlam, kan brandwonden veroorzaken.
  • Vereist een gasaansluiting.
  • De vlam kan een lichte ruis veroorzaken.
Onderhoud en Reiniging

Naast een regelmatige en grondige reiniging vereist een gaskookplaat over het algemeen geen extra onderhoud.

Het reinigen van deze platen vereist echter wat extra aandacht. Een gaskookplaat bestaat namelijk uit meerdere onderdelen, waardoor ze moeilijker schoon te maken zijn. Laat aangekoekt vuil echter niet zitten, daar dit later nog moeilijker te verwijderen is.

  • Neem het blad regelmatig af met een sopje van water en afwasmiddel of allesreiniger. Vervolgens afnemen met een schone, droge doek.
  • Houd de ontstekingselektroden schoon en vochtvrij.
  • Zet gietijzeren pandragers nooit in de vaatwasser. Vermijd het gebruik van (vloeibare) schuurmiddelen, vooral bij het afnemen van de RVS onderlaag.
gaskookplaat kopen
Gaskookplaat

3. PITT Cooking

Één van de laatste ontwikkelingen op het gebied van interieur design voor keukens is PITT Cooking. Bij deze ontwerpen worden gaspitten en de bijbehorende bedieningsknoppen direct geïntegreerd in het aanrechtblad, waardoor er eigenlijk geen sprake meer is van een kookplaat.

Voordelen van PITT Cooking
  • Je kunt het aantal en de plaatsing van de gaspitten volledig zelf bepalen.
  • Hierdoor kan je ook kiezen voor meerdere grote pitten, of bijvoorbeeld extra ruimte tussen de gaspitten om verschillende grote pannen tegelijkertijd te kunnen gebruiken.
  • Vrij makkelijk schoon te houden.
Nadelen van PITT Cooking
  • Het oorspronkelijke PITT Cooking is enkel mogelijk met gaspitten.
  • Doordat de kookpitten direct in het aanrechtblad geïntegreerd zijn is het niet mogelijk om PITT Cooking in een bestaande keuken te plaatsen zonder het aanrechtblad te vervangen.
  • Ook na jaren gebruik of tijdens een verbouwing kunnen de gaspitten van PITT Cooking niet zomaar vervangen of verplaatst worden voor een ander ontwerp of kookplaat zonder ook het keukenblad te vervangen.
  • Niet elk keukenblad is geschikt voor PITT Cooking, bijvoorbeeld door een slechte hittebestendigheid of gevoeligheid voor vlekken.
Onderhoud en Reiniging

Het onderhoud en de reiniging van de gaspitten is hetzelfde als bij een gaskookplaat. Echter zullen de schoonmaak- en onderhoudsvereisten ook afhankelijk zijn van het soort aanrechtblad waarop de gaspitten zijn geplaatst.

pitt cooking
PITT Cooking

4. Inductie en Gas Combinatie

Wil jij wel de voordelen van inductie, maar ook een grote gaspit om bijvoorbeeld op de traditionele manier te wokken? Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met zowel gas als inductie.

Voordelen van Inductie en Gas
  • Zowel de voordelen van gas als van inductie zijn hier van toepassing.
Nadelen van Inductie en Gas
  • Vereist een gasaansluiting.
  • Voor de inductiezones zijn speciale pannen nodig.
  • Verder dezelfde nadelen als een gas en een inductie kookplaat.
Onderhoud en Reiniging

Voor de inductiezones gelden dezelfde onderhouds- en reinigingsvereisten als voor een reguliere inductie kookplaat. De gaspit vereist dezelfde zorg als de pitten van een gaskookplaat.

kookplaat kopen
Inductie en gas combinatie

5. Keramische Kookplaat

Een keramische kookplaat gebruikt elektrische verwarmingselementen die zich onder een glasplaat bevinden. Deze kleuren rood zodra de zone volledig opgewarmd is. Meestal duurt dit proces een paar minuten. Daar de plaat zelf wordt verwarmd blijven de zones, anders dan bij inductie, ook na het koken tot een half uur warm.

Voordelen van Keramiek
  • Vereist geen speciale pannen.
  • Door de gladde structuur vrij makkelijk te reinigen.
Nadelen van Keramiek
  • Niet erg energiezuinig.
  • Kookplaat blijft na gebruik vrij lang warm, waardoor een keramische kookplaat minder veilig is dan inductie.
  • Vereist een speciaal stopcontact voor 5-polige stekkers.
  • Vuil of spetters kunnen inbranden in de plaat.
  • Vereist extra onderhoud.
Onderhoud en Reiniging

Een keramische kookplaat vereist licht onderhoud. Daar de gehele plaat warm wordt tijdens het koken kunnen spetters of etensresten inbranden. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig een speciale siliconen beschermlaag aan te brengen. Zo stoot de kookplaat water en vuil af, waardoor de kans op inbranden wordt verlaagd. Door de hoge temperaturen verdwijnt het laagje echter vrij snel, waardoor het regelmatig herhalen van de behandeling noodzakelijk is.

Dankzij de egale gasplaat is het schoonmaken van een keramische kookplaat relatief eenvoudig.

  • Neem het blad regelmatig af met een sopje van water en afwasmiddel of allesreiniger. Neem vervolgens af met een schone, droge doek.
  • Vastgekoekt vuil kan met een glasschraper worden verwijderd.
  • Vermijd (vloeibare) schuurmiddelen en ovenspray.
keramische kookplaat kopen
Keramische kookplaat

6. Domino Kookplaat / Domino Elementen

Zelf je gehele kookplaat samenstellen? Ook dat kan! Met losse domino elementen je kunt jouw eigen droomkookplaat ontwerpen met precies het aantal en het soort kookzones die je graag wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan inductie elementen, maar ook gas of keramische onderdelen. Wil je echt de show stelen dan kan je ook kiezen voor een extra teppanyaki kookplaat of een ingebouwde friteuse.

Voordelen van Domino Elementen
  • Geheel naar eigen wens in te richten.
  • Mogelijkheid voor meerdere kookzones.
  • Verder zijn de voordelen afhankelijk van het soort domino element die je kiest.
Nadelen van Domino Elementen
  • Kan vrij prijzig zijn.
  • Verder zijn de nadelen afhankelijk van het soort domino element die je kiest.
Onderhoud en Reiniging

De onderhouds- en reinigingsvereisten van de verschillende elementen is volledig afhankelijk van het onderdeel. Inductie domino elementen moeten op dezelfde wijze als inductie kookplaten worden gereinigd, terwijl een ingebouwde friteuse bijvoorbeeld weer geheel andere vereisten heeft.

Over het algemeen is een mild sopje van allesreiniger of afwasmiddel altijd wel geschikt voor de dagelijkse schoonmaak. Zorg wel dat je de onderdelen aan het einde altijd afneemt met een schone droge doek, en vermijd het achterblijven van zeepresten of ander vocht.

domino elementen
Domino kookplaat met (van links naar rechts) gas en inbouw frituur elementen
domino kookplaat
Domini kookplaat  met (van links naar rechts) Teppanyaki, inductie en frituur elementen
kookplaat kopen
Domino kookplaat met (van links naar rechts) inductie wok en inductie

Kookplaat Kopen – Waar Moet Je Verder Op Letten?

Naast het type kookplaat, zoals bijvoorbeeld inductie of gas, zijn er ook andere aspecten waar je tijdens het kiezen van een kookplaat over moet nadenken.

Energieverbruik

Een inductie kookplaat is het zuinigst qua verbruik. Gas is iets minder zuinig maar als nog vrij voordelig in het gebruik. Wel zal gas in de toekomst niet overal meer een optie zijn. Keramische kookplaten hebben het hoogste energieverbruik.

Aantal Kookzones

De gemiddelde kookplaat heeft rond de 4 kookzones. Natuurlijk bestaan er ook kleinere en grotere modellen. Hoe groter de keuken, hoe groter je kunt uitpakken. Al is het natuurlijk ook een kwestie van smaak en gebruik.

Sta je regelmatig met 4 verschillende pannen de kokkerellen, dan is een grotere of domino kookplaat aan te raden. Vooral fan van simpele eenpansgerechten? Dan heeb je aan een standaard kookplaat met 4 kookzones ruim voldoende.

Conclusie

Er bestaan verschillende soorten kookplaten, namelijk inductie, gas, keramisch, domino, of een combinatie van verschillende soorten.

Het type kookplaat dat het beste bij jou past is uiteindelijk afhankelijk van jouw wensen en benodigdheden. Verdiep je in de verschillende voordelen, nadelen, en onderhoudsvereisten, om uiteindelijk de perfecte match te vinden.

Nog Vragen?

Heb je nog vragen of twijfels? Of wil je extra advies? Onze ervaren adviseurs – en de koffie – staan voor je klaar. Bekijk hier de openingstijden en filialen, of maak hier een afspraak als je graag direct geholpen wilt worden.

Tot ziens in de grootste showrooms van Nederland!