Niet al het servies of kookgerei is vaatwasserbestendig. Zelfs na één keer per ongeluk in de vaat, kunnen sommige spullen voor altijd beschadigen. Maar welke spullen dan? Wat mag niet in de vaatwasser?
Om jou te behoeden voor dit soort ongelukjes, hebben wij speciaal deze blog geschreven met 9 dingen die niet in de vaatwasser mogen.
Wat Mag Niet in de Vaatwasser?
1 – Hout
Hout kan niet tegen te veel vocht of hitte. Hierdoor gaat het hout werken en droogt het uit, het kan kromtrekken of zelfs scheuren. Producten die volledig of deels van hout vervaardigd zijn, zoals bijvoorbeeld een houten snijplank, kunt u daarom het beste met de hand afwassen.
Een houten product in de vaatwasser doen kan echter ook gevolgen voor de gezondheid hebben. Neem bijvoorbeeld de snijplank, die kan kromtrekken en scheuren in de vaatwasser. Dit benadeelt echter niet alleen het uiterlijk van de snijplank, maar heeft ook gevolgen voor de hygiëne. Voedselresten en sappen kunnen in de scheurtjes trekken, waarna ze moeilijk of niet te verwijderen zijn.
2 – Gietijzer
Wie een gaskookplaat heeft, is hier vaak al mee bekend. Gietijzeren producten, waaronder de pandragers van een gaskookplaat, mogen niet in de vaatwasser. De hoge temperaturen verwijderen namelijk het laagje olie dat er voor zorgt dat gietijzer niet gaat roesten.
3 – Porselein en Antiek
Een porseleinen of antiek servies is fragiel, en dient met zorg behandeld te worden. Vooral porselein met geverfde decoraties kan je het beste met de hand afwassen. De hoge temperaturen in de vaatwasser kunnen de verf namelijk onherstelbaar aantasten.
4 – Emaille
Emaille is een dunne beschermende laag van gesmolten glas die op aardewerk of metaal wordt aangebracht, zoals bijvoorbeeld op sommige pannen of servies.
Een keertje mee met de vaat kan over het algemeen geen kwaad. Echter loop je met emaille wel altijd het risico dat de vaatwasser het laagje aantast, waardoor de pannen of het servies niet als vanouds uit het apparaat zullen komen.
5 – Koksmessen
Een professioneel en vlijmscherp mes is een zeer waardevolle en vaak ook prijzige aanvulling op uw keuken. Zonde, als het vervolgens door iets als een afwasbeurt wordt aangetast!
Professionele messen met een houten handvat mogen niet in de vaatwasser. Net als bij de houten snijplanken, kan het hout worden aangetast door de hitte en het water. Maar ook stalen messen gedijen het best met een handmatige afwasbeurt.
6 – Plastic
Is het plastic voorwerp gemaakt voor de keuken, zoals bijvoorbeeld een drinkbeker? Dan hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken. Deze producten worden namelijk, met oog op hygiëne, gemaakt om hogere temperaturen te kunnen doorstaan.
Indien u echter plastic, dat niet voor de keuken bedoeld is, in de vaatwasser stopt, vindt u misschien na afloop van de vaatwasbeurt een gesmolten versie van het productin de vaatwasser.
7 – Zilver
Zilveren of verzilverd bestek dient met de hand afgewassen te worden om schade te voorkomen. Hetzelfde geldt trouwens voor andere metaalsoorten, zoals aluminium, tin en koper.
8 – Thermosbeker
Inmiddels zijn de meeste warmhoudbekers wel vaatwasserbestendig. Indien dat niet zo is, kan de isolerende luchtlaag tijdens een vaatwasbeurt vollopen met water. Hierdoor wordt de thermoskan of -beker onbruikbaar.
Niet zeker of jouw thermosbeker wel tegen de vaatwasser kan? Bij twijfel, beter met de hand afwassen.
9 – Kristal
Net als porselein is kristal een zeer fragiel materiaal. In de vaatwasser kan kristal daardoor dof worden, of zelfs beschadigen.
Heb je kristal dat wel in de vaatwasser kan? Zorg dan in ieder geval dat het tijdens de vaatwasbeurt niet kan omvallen en breken.
Checken of een Product Vaatwasserbestendig Is
Heb je net nieuw bestek gekocht? Of een volledige serviesset? Het is altijd een goed idee om even na te gaan of het in de vaatwasser kan. Voorkomen is nou eenmaal beter dan genezen.
Controleer hiervoor de symbolen op de doos, of vraag het na bij de fabrikant.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser?
Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Weet je niet zeker of een product vaatwasserbestendig is? Controleer bij aankoop de symbolen op de doos, of vraag het na bij de fabrikant.
Is het een zeer duur of fragiel product? Bij twijfel geldt altijd: met de hand afwassen.
Meer Vaatwasser Tips?
Lees hier 5 onmisbare tips om je vaatwasser te onderhouden.
Bekijk hier de nieuwe AEG ComfortLift – de vaatwasser op hoogte!
Lees hier 5 onmisbare tips voor het kopen van een inbouw vaatwasser.
VOLG ONS