088 0101 200 [email protected]

Na de koop van uw gloednieuwe vaatwasser bent u natuurlijk ontzettend blij met uw nieuwe apparaat. Maar, hoe zorgt u er dan voor dat de afwasmachine ook zo lang mogelijk meegaat? U leest het in dit artikel.

In deze blogpost geven wij 5 onmisbare tips voor een grondig en duurzaam onderhoud van uw vaatwasser. Zo zorgt u voor optimaal resultaat en een zo lang mogelijke levensduur.

Tip 1: De waterhardheid in de vaatwasser goed instellen.

De waterhardheid is van groot belang bij de levensduur van uw vaatwasser. Bij de juiste merken is dit makkelijk in te stellen. Zo is de werking an uw vaatwasser afgestemd op het gebruikte water.

Met een bijgeleverd stripje kunt u eerst de waterhardheid meten. Vervolgens is het gevonden resultaat in te stellen op de vaatwasser, waardoor deze het wasprogramma naar het water kan aanpassen.

Tip 2: Gebruik regenereerzout bij 3-in-1 vaatwastabletten.

Als u 3-in-1 tabletten gebruikt is het goed om, onafhankelijk van de waterhardheid, ook vaatwasserzout te gebruiken. Het regenereerzout houdt de harskern van de vaatwasser goed schoon, waardoor kalk geen kans krijgt. De harskern kalkvrij houden is belangrijk. Als deze te veel kalk heeft kan dit namelijk grote gevolgen hebben voor uw afwasmachine. Voorkomen is hierbij beter dan genezen.

Vul het zout pas bij vlak voor de start van een programma. Dit voorkomt dat enig gemorst zout vlekken veroorzaakt op de bodem. Stel het zoutreservoir in op een minimale stand.

Wees wel voorzichtig met de hoeveelheid! Te veel zout kan resulteren in glascorrosie. Dit is te herkennen aan een blauwe film over het glaswerk die helaas niet meer te verwijderen is.

Tip 3: Geen korte programma’s bij 3-in-1 vaatwastabletten.

In combinatie met deze tabletten wordt het gebruik van korte programma’s afgeraden. Tabletten hebben dan vaak niet de tijd om volledig op te lossen. Hierdoor wordt het glansspoelmiddel mogelijk maar gedeeltelijk afgegeven, waardoor de vaat niet goed droogt.

Tip 4: Gebruik geen extra glansspoelmiddel bij vaatwastabletten.

Gebruikt u vaatwasser tabletten? Maak dan geen gebruik van extra glansspoelmiddel. Wanneer er toch glansspoelmiddel wordt gebruikt, kan er namelijk overvloedige schuimvorming plaatsvinden.

Hierdoor kan er water in de onderbak van de vaatwasser komen. Het gevolg is eerst een foutmelding, waarna de afwasmachine ook niet meer ingeschakeld zal kunnen worden. Een monteur moet dan deze storing verhelpen.

Tip 5: Kies poeder of 3-in-1 tabletten op basis van de vaat.

De wasresultaten zijn sterk afhankelijk van het soort afwasmiddel. Soms is het beter om poeder in plaats van tabletten te gebruiken. Bijvoorbeeld, wanneer u maar een kort programma wilt draaien, of de vaatwasser half vol zit. Poeder kunt u namelijk makkelijker afstemmen qua hoeveelheid, terwijl een tablet meestal volledig gebruikt wordt. Belangrijk is vooral om de goede hoeveelheid te gebruiken om onopgeloste resten te vermijden.

Het voordeel van tabletten is dat ze makkelijk te gebruiken zijn, en dat ze vaak meerdere werkingen in één hebben. Als u tabletten gebruikt, denk dan ook aan het regenereerzout.

Tip 6: Verwijder (zo veel mogelijk) alle etensresten van de vaat.

Hoe minder etensresten er in de vaatwasser komen, hoe minder de kans op verstoppingen of andere problemen. Zorg daarom dat u alle (vaste) voedselresten van de borden en pannen haalt, alvorens deze in de vaatwasser te plaatsen.

U hoeft natuurlijk niet elk bord om te spoelen voor u het af kunt wassen. Bedenk echter wel dat opgedroogde etensresten moeilijker te verwijderen zijn. Gaat uw vaatwasser pas over enkele dagen aan? Dan loont het om de ‘verse’ vaat even te spoelen van bijvoorbeeld vet of gesmolten kaas. Dit kan na een paar uren al zodanig aangekoekt raken, dat zelfs een top vaatwasser het niet zomaar schoont krijgt.

Tip 7:  Draai af en toe een lege vaatwasser op het warmste programma.

Het loont om af en toe de vaatwasser leeg op het warmste programma te laten draaien. Zo worden alle hoekjes en buisjes eens goed gereinigd, wat problemen en nare luchtjes voorkomt.

Tip 8: Reinig af en toe de filters en de bodem van de vaatwasser.

In de bodem van de vaatwasser zitten één of meerdere filters die vaste resten moeten opvangen, om zo te voorkomen dat deze de leidingen ingaan. Omwille van de hygiëne wordt het sterk aangeraden om deze filters regelmatig te reinigen.  Spoel ze om onder de kraan en was af met een mild sopje.

Conclusie

Met het volgen van de bovenstaande tips zal uw vaatwasser zowel van binnen als van buiten in goede vorm blijven. Let wel, volg te allen tijde het advies en de instructies van de fabrikant.

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest