088 0101 200 [email protected]

Keukenrenovatie houdt in dat de keuken, even simpel gezegd, een opknapbeurt krijgt. Soms is een volledig nieuwe keuken namelijk helemaal niet nodig!

Wil je jouw keuken renoveren? Of wil je goed voorbereid aan het proces beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

 

Keukenrenovatie

In deze blogpost lees je:

  • Wat keukenrenovatie inhoudt,
  • Wanneer je het beste voor keukenrenovatie of juist een nieuwe keuken kunt kiezen,
  • Plus 5 onmisbare tips om veilig en efficiënt de keuken op te knappen.

Let wel, elke keuken is anders. Heb je twijfels over de beste opties en de verschillende mogelijkheden? Of andere vragen? In dat geval adviseren wij om altijd eerst je plannen met een ervaren keukenadviseur te bespreken. Zo weet je zeker dat de renovatie tip top verloopt, en jouw oude keuken weer als nieuw zal sprankelen.

Wat is keukenrenovatie?

Het renoveren van de keuken is een vrij breed begrip. Je kunt namelijk zo goed als de hele keuken vervangen, of enkel een nieuw keukendeurtje plaatsen. Het is geheel afhankelijk van jouw wensen.

Indien je bij de vastzittende elementen van jouw keuken – zoals het aanrechtblad of een keukenkast – een onderdeel vernieuwd, vervangt, of extra plaatst, ben je in wijze de keuken aan het renoveren.

Keukenrenovatie of een nieuwe keuken?

Dit is een veel voorkomende vraag. Het antwoord is volledig afhankelijk van wat je allemaal aan wilt pakken. Vaak is ons advies om de keuken – waar nodig – te renoveren. Zo kan je nog lekker lang genieten van jouw eigen keuken.

Soms is renoveren echter zo ontzettend duur, dat een nieuwe keuken simpelweg goedkoper is.

Waarschijnlijk keukenrenovatie

Bijvoorbeeld, een paar keukendeurtjes zijn beschadigd, en die wil je graag vervangen. Indien de deurtjes niet meer op voorraad zijn – en, hoe ouder de keuken, hoe groter deze kans – dan kan je nieuwe deurtjes op maat laten maken en deze makkelijk vervangen. Het effect? Jouw keuken lijkt weer als nieuw!

Of heb je al jarenlang een kunststof aanrechtblad, en begint deze lelijk te worden? Maar is de rest van de keuken nog als nieuw? Je kunt er dan voor kiezen om enkel een nieuw aanrechtblad te laten plaatsen.

Waarschijnlijk een nieuwe keuken

Toch is keukenrenovatie niet altijd de beste mogelijkheid. Bijvoorbeeld, de keukenrenovatie houdt zowel nieuwe keukendeuren, als een nieuw aanrechtblad, en nieuwe keukenapparatuur in.

Soms is het dan verstandiger om een volledige nieuwe keuken aan te schaffen. Dit is uiteindelijk dan namelijk goedkoper dan allerlei losse onderdelen aanschaffen, verwijderen en plaatsen.

Keuken renoveren? 5 onmisbare tips

Met deze 5 tips is het een stuk makkelijker om je keuken te pimpen. Ook weet je op deze manier zeker dat het hele proces in goede banen wordt geleid!

Tip 1: Besluit wat je aan wil pakken met de keukenrenovatie.

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar toch is dit een zeer belangrijke stap.

Het zou zonde zijn om te besluiten om een volledig nieuw aanrechtblad te laten plaatsen, om dan een jaartje later erachter te komen dat de oven en het linker keukendeurtje eigenlijk ook vervangen moeten worden.

Ga dus goed en grondig de volledige keuken na, zowel de keukenkasten, het aanrechtblad, de keukendeurtjes, de apparatuur, etc. Denk ook aan de kleine details die makkelijk over het hoofd worden gezien, zoals bijvoorbeeld de scharnieren of de grepen.

Tip 2: Bepaal – ongeveer – het budget.

Dit hoeft geen vaste regel te zijn. Het is echter altijd handig om een uitgangspunt te bepalen, om zo ook goed na te kunnen denken over de nieuwe apparatuur of de gebruikte materialen.

Heb je bijvoorbeeld een wat ruimer budget dan toen je de keuken kocht? Misschien is het dan eindelijk eens tijd voor een composiet aanrechtblad, misschien kan je dan ook gelijk die prachtige Quooker laten plaatsen.

Tip 3: Overleg met een ervaren keukenadviseur.

Een ervaren adviseur kan je goed op weg helpen, bijvoorbeeld bij de keuze keukenrenovatie of een nieuwe keuken. Hij of zij kan beide berekeningen aan je voorleggen, zodat je makkelijker de afweging kunt maken.

Maar de hulp van een expert heeft nog veel meer voordelen. Met jarenlange keukenervaring kunnen zij goed met je meedenken, zodat jullie samen voor een vlekkeloos proces kunnen zorgen.

Een renovatie kan namelijk veel werk en daardoor ook wat stress met zich meebrengen. Een objectieve en ervaren blik voorkomt problemen, en zorgt ervoor dat het proces in goede banen wordt geleid.

Tip 4: Kies een ervaren monteur.

Een keukenrenovatie houdt meer in dan enkel het bepalen van de onderdelen die vervangen dienen te worden. De diverse oude onderdelen moeten worden verwijderd, waarna de nieuwe elementen worden geplaatst.

Al met al is het renoveren van je keuken vaak lastiger dan je denkt. Er komt namelijk best wel enige handigheid en expertise bij kijken om een oude keuken zodanig op te knappen dat:

  • Het resultaat mooi is,
  • De keuken goed wordt afgewerkt,
  • De aanpassingen vooral goed bij de blijvende onderdelen van de oude keuken passen.

Hoe grondiger de opknapbeurt, hoe meer expertise erbij komt kijken. Voorkom schade of problemen door samen te werken of het volledig uit te besteden aan ervaren keukenmonteurs.

Tip 5: Denk op de lange termijn.

Een keuken renoveren kost geld. Je hebt langer plezier van deze investering als je de renovatie voor de lange termijn plant.

Is jouw keuken al heel oud? Dan is een nieuwe keuken misschien toch een betere optie. Je kunt nu namelijk wel wat onderdelen renoveren, maar wat als indien na 2-3 jaar de andere onderdelen aan de beurt zijn? Dan is nu investeren in een keuken die weer 15 jaar meegaat financieel gezien de betere keus. Ga je binnenkort verhuizen? Dan is het misschien juist beter om de oude keuken nog even zo te laten, en later te investeren in een nieuwe.

Begin op tijd

Wacht echter nooit te lang met renoveren. Indien bepaalde onderdelen echt aan vervanging toe zijn, is het belangrijk deze bijtijds te vervangen. Bijvoorbeeld, wanneer een kunststof aanrechtblad scheuren vertoont. Hier kunnen vocht en bacteriën hun vrije gang gaan, wat de hygiëne en de rest van de keuken niet ten goede komt.

Conclusie

Een keuken opknappen kan een flinke klus zijn. Allereerst zal je moeten bepalen of een keukenrenovatie (financieel) zin heeft, of dat een nieuwe keuken beter in het plaatje past.

Vervolgens is het belangrijk om goed te bepalen wat je exact zou willen renoveren – ook met oog op de lange termijn.

Voorkom problemen: bespreek je plannen met een ervaren keukenadviseur en kies voor een monteur met de nodige expertise.

Klaar voor de start?

Wij helpen je natuurlijk graag. Hier vind je een overzicht van de keukenrenovatie mogelijkheden bij Keukenwarenhuis.nl, zoals op maat gemaakte keukendeurtjes of losse keukenkasten.

 

Wil je graag zo snel mogelijk persoonlijk een adviseur spreken? Maak dan hier een afspraak. Wij maken geheel vrijblijvend twee berekeningen voor je. Zo kan je in één oogopslag zien wat het kost om je keuken te renoveren, en wat het zou kosten om een volledige nieuwe keuken te plaatsen! Of kom langs en oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier alle keukenstijlen! De koffie en thee staan in ieder geval klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!

 

Meer keukeninspiratie

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest