De één zegt dat tabletten dè manier zijn om de vaat schoon te krijgen. De ander zweert bij poeder. Is glansspoelmiddel eigenlijk wel echt nodig? En kan alles zomaar in de vaatwasser?
Weet u het allemaal? Zo niet, lees dan gauw verder. In dit artikel over vaatwasser feiten en fabels geven wij graag antwoord op deze veelvoorkomende vragen.
1 – Vaatwastabletten zijn beter dan poeder. Feit en fabel.
Hierover lopen de meningen uiteen. Toch zeggen de meesten dat het gebruik van poeder beter is voor zowel het eindresultaat als de portemonnee. De resultaten zijn uiteindelijk sterk afhankelijk van het soort afwasmiddel.
Als u weinig vaat heeft is een halve tablet of een beetje poeder vaak voldoende. Wij adviseren om zelf te experimenteren om uit te vinden wat het beste bij u en uw vaatwasser past.
Let wel op, wanneer u kiest voor vaatwastabletten is glansspoelmiddel vaak niet nodig, of in mindere mate.
2 – Een vaatwasser heeft pootjes. Feit!
Elke afwasmachine heeft stelpootjes. Ze zien er uit als zwarte, ronde schijfjes en bevinden zich aan de onderkant van het apparaat.
Super handig om uw vaatwasser tot in detail af te stellen, bijvoorbeeld op een ongelijke vloer of om kiertjes op te vullen.
3 – Een vaatwasser droogt altijd de vaat. Fabel!
Een goede vaatwasser heeft een droogfunctie. Echter zijn niet alle vaatwassers hier mee uitgerust.
Ook kan het helemaal aan het begin, zelfs met droogfunctie, nog wel eens mis gaan. Dit komt door het testvocht dat zich nog in de afwasmachine bevindt. Na een wasbeurt of 5 zal de vaatwasser, uiteraard indien uitgerust met een droogfunctie, weer goed drogen.
4 – Een zuinige vaatwasser heeft langer nodig. Feit!
Deze klopt als een bus. Hoe zuiniger een vaatwasser omgaat met stroom en water, hoe langer het duurt! Een zuinig programma heeft hierdoor ook vaak iets langer nodig dan een programma op hoge temperaturen.
Desalniettemin zult u hier weinig van merken. Ook worden vaatwassers met de dag efficiënter, waardoor de programma’s ook op lage temperaturen steeds sneller werken.
5 – Een vaatwasser ruikt altijd goed. Fabel!
Helaas is dit niet altijd het geval. Als de vaatwasser verkeerd onderhouden wordt kunnen er nare luchtjes ontstaan. Gelukkig is hier ook een oplossing voor. Probeer 1 of 2 keer per maand op de hoogste temperatuur af te wassen. Zo worden bacteriën gedood.
Op zuinige standen, zoals 55 graden, gebeurt dit helaas niet. Check ook regelmatig dat de afvoer niet verstopt is, bijvoorbeeld door stukjes verloren plastic.
6 – De manier van in- en uitruimen is onbelangrijk. Fabel!
De manier waarop u de vaatwasser in- of uitruimt zal niet snel uw afwasmachine aantasten. Toch is het belangrijk om hier goed op te letten. Niet al het bestek of keukengerei kan namelijk tegen de vaatwasser. Ook is op een slimme manier in- en uitruimen beter voor het gebruiksgemak. Hieronder volgen enkele handige tips:
- Let bij het inruimen van de vaat goed op dat komvormig serviesgoed, zoals kopjes of kommetjes, ondersteboven en schuin in de korf geplaatst worden. Zo kan er geen water in blijven staan en word u niet verrast met natte sokken tijdens het uitruimen.
- Plaats bestek met het heft naar beneden in het bestekmandje voor een optimaal resultaat. Doe dit echter niet met messen! Door de snijdende kant veilig in het bestekmandje te plaatsen voorkomt u verwondingen bij het uitruimen.
- Plaats kunststof serviesgoed niet te dicht bij het verwarmingselement om de vorm optimaal te behouden.
- Verwijder de etiketten van de vaat voor u het in de afwasmachine plaatst. Stukjes van het etiket kunnen na een afwasbeurt namelijk blijven plekken op andere vaat.
- Voorkom dat verschillende metaalsoorten elkaar raken, zoals bijvoorbeeld RVS of zilver.
- Zorg ervoor dat de sproei-armen vrij kunnen draaien. Let daarom vooraal op bij het plaatsen van grote deksels of lange lepels. Als de sproei-armen niet vrij kunnen draaien wordt de vaat ook niet goed schoon.
- Houten voorwerpen doet het niet goed in de vaatwasser op lange termijn. Op den duur raakt het namelijk beschadigd.
- Ruim eerst de onderste korf uit en pas daarna de bovenste korft. Hiermee voorkomt u dat eventuele waterresten uit de bovenste laag op de vaat van de onderste laag vallen.
- Over het algemeen drogen kunststof voorwerpen slecht in de afwasmachine. Dit komt dus niet door de vaatwasser zelf!
7 – Glansspoelmiddel voegt niks toe. Fabel en feit.
Glansspoelmiddel is noodzakelijk om de vaat goed en streeploos te drogen. Als de gehele vaat niet goed droog is, moet het verbruik van glansspoelmiddel iets hoger worden gezet.
Doe dit echter alleen als er geen andere oorzaken voor het probleem lijken te zijn. Als de vaat wel droog is, maar er blijft een blauwe waas over het glaswerk, dan moet het verbruikt iets lager worden ingesteld. Dit kan bij het glansspoelmiddel reservoir door middel van het draaiknopje.
Wanneer u echter 3-in-1 tabletten gebruikt is extra glansspoelmiddel niet altijd nodig. Let hierbij wel goed op dat de tabletten de tijd krijgen om volledig op te lossen.
8 – Vaatwasserzout zorgt voor een gezonde vaatwasser. Feit!
Wanneer er poeder gebruikt wordt in de afwasmachine moet er ook altijd regenereerzout gebruikt worden. Ook als er 3-in-1 tabletten gebruikt worden is dit soms nodig! Het zout houdt namelijk de harskern in de afwasmachine goed soepel.
De harskern zorgt voor de laatste filtering tijdens het programma en breekt zetmeelresten af. Het zout reinigt de harskern zodat deze niet met kalk verzadigd wordt. Een harskern vol kalk heeft namelijk schadelijke gevolgen voor uw vaatwasser, die niet onder fabrieksgarantie vallen.
Vul het zout pas bij vlak voor de start van het programma. Gemorst zout dat te lang blijft liggen kan namelijk vlekken veroorzaken op de bodem.
9 – Altijd het laagste Afwasprogramma Gebruiken is het Beste – Fabel!
U denkt misschien dat afwassen op de laagste stand het beste is voor uw vaatwasser. Het is inderdaad zo dat een programma met een lagere temperatuur energiezuiniger is.
Maak echter ook minimaal 1 keer per maand gebruik van het heetste programma. Dit zorgt ervoor dat enige vet restjes worden opgelost en alle bacteriën worden gedood.
Tevens is het goed om een paar keer per jaar, vlak voor de start van het programma, en kopje opgeloste soda in de vaatwasser te gieten. Maak ook regelmatig de rubber strips op de deur schoonmaakt met een sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Zo blijft uw afwasmachine schoon en verlengt u de levensduur!
VOLG ONS