Stoofpeertjes als bijgerecht is een echte klassieker. Vooral in de koudere wintermaanden zijn stoofperen een heerlijke toevoeging aan een diner. Perfecte combinatie met aardappelen en een lekker stukje vlees. Met dit stoofperen recept maak je ze een handomdraai!
Voordeel: stoofpeertjes kan je ook de dag van tevoren maken. De smaakbeleving wordt juist nog beter! Bewaar de stoofperen afgedekt in de koelkast en warm ze de volgende op een laag vuurtje op of serveer ze koud. Wil je stoofperen zonder wijn of maken? Gebruik dan rodedruivensap in plaats van rode wijn of port.
Benodigdheden om stoofpeertjes te maken:
- Een dunschiller
- Grote pan
Ingrediënten (voor 8 personen):
- 2 kg stoofperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman)
- 500 ml rode wijn of port (alcoholvrije alternatief: rodedruivensap)
- 2 citroenen
- 150 gr kristalsuiker (175 gr bij de alcoholvrije variant).
- 2 kaneelstokjes
- Kruidnagel (naar smaak)
- Laurierblaadje
Bereidingswijze stoofperen:
- Schil met de dunschiller 5 reepjes citroenschil (pas dit aan naar de te maken hoeveelheid).
- Schil met de dunschiller de peertjes maar laat de steeltjes eraan zitten.
- Halveer de peertjes en snijd het klokhuis eruit.
- Doe de stoofpeertjes in de grote pan en voeg de rode wijn of port toe.
- Vul de pan aan met water totdat de stoofpeertjes onder komen te staan.
- Voeg de citroenschil, de suiker en de kaneelstokjes toe. Breng aan de kook.
- Extra kruidige smaak? Voeg dan wat kruidnagel en een laurierblaadje toe.
- Laat 1 uur op laag vuur stoven. Check met een vork of de peertjes zacht en gaar zijn.
- Opdienen en genieten!
Serveertips:
Stoofpeertjes zijn heerlijk bij winterse en feestelijke gerechten. Bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner bij de kalkoen, of als heerlijke aanvulling bij een hertenbiefstukje. Met dit stoofperen recept steel je zeker de show!
Benieuwd naar meer recepten? Bekijk dan ook:
– Hoe je de lekkerste erwtensoep maakt.
– Een recept voor overheerlijke paddenstoelen risotto!
– Het recept voor een klassieke appeltaart.
VOLG ONS