Wie houdt van zoetigheid, zal zeker genieten van dit klassieke appeltaart recept! Deze appeltaart is makkelijk te maken en zal jong en oud laten smullen. Veel kookplezier en alvast eet smakelijk!
Klassieke appeltaart recept
Benodigdheden
- Oven
- Bakvorm van 24 cm
- Deegroller
Ingrediënten (voor rond de 10 personen)
Deeg
- 200 gr (zachte) boter
- 160 gr bruine basterdsuiker
- 300 gr bloem
- 15 gr paneermeel
- 1 ei
- kaneel (1 theelepel)
- snufje zout
- paneermeel
Appelvulling
- 8 Jonagold appels (of andere zoetzure appels)
- 50 gr suiker
- 1 sachet vanillesuiker
- kaneel (3 theelepels)
- scheutje rum (optioneel)
- 100 gr rozijnen (optioneel)
Verder
- 1 ei voor het bestrijken
- poedersuiker
Bereidingswijze
- Vet de springvorm in met wat boter en bestuif met een beetje bloem.
- Verwarm de oven voor op 180º.
- Meng voor het deeg de boter met de suiker en kaneel.
- Voeg de bloem, een snufje zout, en een geklutst ei toe.
- Kneed het deeg soepel, dek af af, en laat een half uur rusten in de koelkast.
- Verdeel het deeg in twee delen van 2/3 en 1/3.
- Rol het grote stuk uit met de deegroller en bekleed de taartvorm hiermee.
- Bestuif wat paneermeel over de bodem.
- Zet het geheel in de koelkast.
- Indien gewenst, meng de rozijnen met een flinke scheut rum.
- Schil de appels en snijd in kleine stukken.
- Indien van toepassing, zeef de rozijnen uit de rum.
- Meng de appelstukjes met de suiker, drie theelepels kaneel, de vanillesuiker, en indien van toepassing de rozijnen.
- Doe de appelvulling in de taartvorm.
- Rol het resterende deeg met een deegroller uit en snijd in gelijkmatige stroken.
- Bekleed de bovenkant van de taart met de stroken deeg in een wafelmotief.
- Kluts een ei, en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
- Bak de appeltaart in ongeveer een uurtje gaar.
- Laat afkoelen, en bestuif met poedersuiker.
- Bon appétit!
Serveersuggesties
De klassieke appeltaart is heerlijk met een toefje vers geklopte slagroom of een bolletje vanille ijs.
VOLG ONS