088 0101 200 [email protected]

Een kleine keuken inrichten op een slimme en handige manier biedt veel voordelen. Zo kunt u ook in een kleine ruimte maximaal profiteren van de beschikbare ruimte, zonder in te leveren aan kookgenot of opbergruimte.

Zoekt u inspiratie of advies voor het inrichten van een kleine keuken? Hier vindt u 13 onmisbare tips voor het indelen van een kleine keuken. Klein kan immers heel erg fijn zijn, ook in kleine keukens!

Tip 1 – Neem Hoge Keukenkasten

In een kleine keuken is het belangrijk om maximaal te profiteren van de beschikbare ruimte. Hoge keukenkasten zijn daarvoor ontzettend handig. Hoe hoger de keukenkasten, hoe meer inbouw apparatuur en keukenaccessoires u kwijt kunt.

Hoge, doorlopende keukenkasten ogen het ruimst. Zwevende bovenkasten, bijvoorbeeld boven de kookplaat of de spoelbak, kunnen de ruimte juist weer kleiner laten ogen. Deze bieden echter wel weer extra ruimte, waardoor de keuze vooral afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeur en benodigdheden.

Heeft u hoge keukenkasten, maar bij het plafond nog wat ruimte over? Ook de bovenkant van de kasten kan dan worden benut voor spullen die u niet dagelijks nodig heeft. Zorg wel dat u er goed bij kunt, of gebruik een stevig krukje om ongelukken te voorkomen.

kleine keuken inrichten met hoge keukenkasten

Tip 2 – Neem Open of Transparante Keukenkasten

Open keukenkasten, of keukenkastjes met glazen deuren, ogen vaak ruimtelijker dan gesloten kasten. Dit hangt echter wel af van de inhoud van de kasten.

Zijn de kasten erg vol, wat bij een kleine keuken eerder gebeurt, dan kan het effect juist verkleinend zijn. Kies dan voor gesloten keukenkasten.

kleine keuken indelen met open keukenkasten

Tip 3 – Kies de Juiste Keukenopstelling

Een kleine keuken handig indelen valt of staat met de keukenopstelling. De juiste keukenvorm kiezen is dus van belang.

Heeft u een langwerpige, maar smalle keuken? Kies dan voor een rechte keukenopstelling of een hoekkeuken. Is uw keuken juist heel breed, maar erg kort? Dan is een hoekkeuken, parallel of zelfs een U-keuken beter geschikt.

Zorg in ieder geval dat er altijd voldoende loop- en werkruimte overblijft. Beter een klein keukenblok dat prettig kookt, dan een overvolle keuken waar u niet goed aan de slag kunt.

kleine keuken rechte opstelling

Tip 4 – Kies de Juiste Apparatuur

Neem in een kleine keuken enkel de nodige apparatuur, en ga voor een inbouw model. Probeer – waar mogelijk – apparaten te combineren.

Nodige Apparatuur

Neem in een kleine keuken alleen de apparatuur die u werkelijk gaat gebruiken. Zet u geen koffie, of gebruikt u nooit een magnetron? Dan kan deze ruimte beter voor iets anders worden benut.

Houd dit ook in gedachte bij het uitkiezen van een koelkast of koelvriescombinatie. Ruime schuur? Dan kan de vriezer misschien beter daar geplaatst worden. Klein huishouden? Dan is een grote koelruimte waarschijnlijk niet nodig en heeft u voldoende aan een kleinere koelkast.

Inbouw

Ingebouwde keukenapparatuur bespaart ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een oven, magnetron of koffiezetapparaat. Vooral de afzuigkap kan veel ruimte innemen. Ga voor een kleiner model, of neem een kookplaat met ingebouwde afzuiging.

Combinatie

Probeer ook om in een kleine keuken apparatuur te combineren. Het is voor de ruimte gunstiger om een combimagnetron of combi oven te nemen, in plaats van twee losse apparaten.

Met de huidige techniek zijn er zelfs ovens die stoom, hete lucht, en de magnetron functie in één enkel apparaat combineren.

kleine keuken met kookplaat met afzuiging

Tip 5 – Profiteer van Slimme Opbergsystemen

Niet alleen de keukenruimte zelf kan optimaal benut worden. Ook de binnenkant van de keukenkasten kan zo worden ingericht dat elke beschikbare centimeter zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

Heeft u bijvoorbeeld een keuken met een hoek? Kies dan voor een draaicarroussel in de hoek keukenkasten. Dit is een draaiend plateau dat in- en uitgetrokken kan worden. Zo kunt u de opbergruimte in de hoek van de keuken vergroten, én kunt u makkelijk bij de achterste pannen.

kleine keuken opbergsysteem

Tip 6 – Ga in een Kleine Keuken voor Lichte Kleuren

In kleinere ruimtes doen neutrale of lichtere kleuren het altijd goed. Een lichte tint zorgt namelijk dat de ruimte groter oogt. Daarom is het in een kleine keuken aan te raden om voor witte, pastel, of andere lichte kleuren te kiezen.

Dit advies geldt niet enkel voor de keukenkasten. Ook een lichtere vloer, licht plafond, neutraal keukenblad en lichtgekleurd meubilair dragen bij aan een ruimtelijk effect.

kleine keuken lichte kleuren

Tip 7 – Kies de Juiste Keukenstijl

Uiteraard is een keukenstijl afhankelijk van persoonlijke smaak. Toch zijn er bepaalde keukenstijlen die ruimtelijker ogen dan andere.

Vooral moderne of (semi-)greeploze keukens laten een ruimte vaak groter ogen. Drukkere keukenstijlen met meer decoratieve elementen, zoals bijvoorbeeld een landelijke keuken, hebben dit voordeel niet.

Wilt u wel een warme en geborgen keukenstijl, maar ook een ruimtelijke uitstraling? Houten of houtlook keukens hebben een aardse uitstraling, maar zijn ook greeploos verkrijgbaar.

kleine keuken opstelling voorbeeld

Tip 8 – Benut de Binnenkant van de Deuren

De deurtjes van de keukenkastjes kunnen ook benut worden. Bevestig wat haakjes of bakjes aan de binnenzijde van de deuren, en u heeft gelijk extra opbergmogelijkheden, die ook nog eens overzichtelijk zijn.

Perfect voor bijvoorbeeld theedoeken, schoonmaakproducten of de afwasborstel.

kleine keuken inrichten keukendeuren

Tip 9 – Neem een Ingebouwd Afvalsysteem

Weinig loopruimte? Kies dan voor een afvalbak die in een keukenkast onder de spoelbak kan worden geplaatst. Er bestaan zelfs verschillende soorten afvalemmers en containers die in een keukenkast of keukenlade kunnen worden ingebouwd. Tevens handig met recyclen!

kleine keuken met ingebouwd afvalsysteem

Tip 10 – Houd Het Aanrechtblad Leeg

Vaak heeft een kleine keuken al weinig vrij keukenblad om op te werken. Het is dan handig voor zowel het kookgenot als het oog om het keukenblad zo leeg mogelijk te houden.

Het helpt om kleine apparatuur, zoals de waterkoker of het tosti ijzer, in de kast op te bergen wanneer ze niet gebruikt worden. Ook bestaan er speciale snijplanken die over de kookplaat of de spoelbak gelegd kunnen worden. Zo heeft u gelijk een extra stukje keukenblad erbij.

aanrechtblad

11. Benut De Smalle Randen

Als een keuken met standaardmaten wordt geplaatst, kan het voorkomen dat er aan een zijde van de keuken een smalle ruimte overblijft. Deze kan benut worden door het plaatsen van een smalle kast, zoals een apothekerskast.

Tevens kan dit gebeuren aan de onderkant van de keuken. Waar over het algemeen de plint wordt geplaatst, kan ook een brede, ondiepe lade worden gemonteerd. Handig voor bijvoorbeeld het opbergen van snijplanken of andere platte voorwerpen, zoals rollen bakpapier.

kleine keuken met apothekerskast

Tip 12 – Creëer Meer Opbergruimte Met Planken

Extra ruimte komt altijd van pas.  Heeft u wat extra plek, maar is een keukenkast te groot? Een paar planken zijn dan een goed alternatief.

plankjes in de keuken

Tip 13 – Benut de Achterwand

De achterwand van uw keuken is de perfecte plek voor het bergen van extra kookgerei.

Heeft u bijvoorbeeld een messenblok? En neemt deze een deel van uw aanrecht in beslag? Een handige oplossing hiervoor is de magnetische messenstrip. Zo hangen de messen plat tegen de muur, waardoor ze amper ruimte opnemen. Staat ook nog eens stoer, en zo heeft u ze tijdens het koken ook altijd bij de hand.

Een andere handige mogelijkheid zijn haakjes aan de achterwand. Zo kunnen alle kookaccessoires, zoals spatels of pollepels, handig worden opgehangen. Scheelt ook weer aan ruimte!

achterwand inrichten

Tip 14 – Maak Gebruik van Inklapbaar of Uittrekbaar Meubilair

In een kleine keuken is het onhandig als er altijd een tafel of stoel in de weg staat. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van inklapbaar of uittrekbaar meubilair.

Kleine werkbladen, die kunnen fungeren als tafeltje, kunnen in een lade worden ingebouwd. Klapstoeltjes erbij, en u tovert in een handomdraai een gezellig tafeltje voor twee tevoorschijn.

kleine keuken

Conclusie

Een kleine keuken kan heel fijn zijn, vooral met een efficiënte indeling! Met de bovenstaande tips maakt u van elke kleine keuken een prettige en functionele omgeving. Goed voor het kookplezier, maar ook voor uw interieur!

NIEUW! Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte met de nieuwe nieuwsbrief van Keukenwarenhuis.nl! Ontvang elke maand de beste inspiratie, trends, keuken tips, recepten en meer, direct in je mailbox.

Dank voor het inschrijven! Klik op de bevestigingslink in je mail om je aanmelding te voltooien.

Pin It on Pinterest