De keuken is door de jaren heen veel meer geworden dan alleen een plek om te koken. Vroeger was een keuken puur een functionele ruimte, vaak in een aparte ruimte. Tegenwoordig is de keuken een centrale plek in huis, waar we samenkomen, eten en herinneringen maken. De ontwikkelingen van de keuken weerspiegelen niet alleen technologische vooruitgang, maar ook veranderingen in onze levensstijl, cultuur en smaak. In deze blog vertellen we je meer over keukens door de jaren heen.
Keukens door de jaren heen
Keukens zijn door de jaren heen flink veranderd, zowel de stijl als functie. Tijdens de 19e eeuw had de keuken een primitief ontwerp. Keukens waren vaak eenvoudige ruimtes zonder veel technologie. De keuken had maar één functie en dat was een plek om eten te bereiden. Er werd gekookt op vuur: op open haarden of met gietijzeren hout- en kolenfornuizen. De keukens waren vaak donker, rokerig en klein. Bovendien waren ze bestemd als werkruimte en hadden ze geen sociale functie.
Introductie van gasfornuizen
Begin 20e eeuw (1900-1950) werden kolenfornuizen vervangen door gas- en elektrisch koken. Hierdoor werd koken eenvoudiger en efficiënter. Efficiëntie in de keuken werd steeds belangrijker, de bekende “werkdriehoek” werd geïntroduceerd. Oftewel: fornuis, koelkast en spoelbak zijn binnen handbereik. Werkbladen en meubels werden gemaakt van gladde en hygiënische materialen zoals roestvrij staal. Keukenapparaten zoals de koelkast, broodrooster en mixer werden in deze periode erg populair.
Keukens in productie
Na de jaren ‘50 werd keukenmeubilair gestandaardiseerd en betaalbaar voor de gemiddelde consument. Begin jaren ‘50 waren pasteltinten zoals mintgroen, lichtblauw en roze trendy. Later, in de jaren ‘70, waren dit felle kleuren zoals oranje en geel. Keukens begonnen langzaam een sociale ruimte te worden met een open verbinding naar de eetkamer of woonkamer. De open keuken is in deze periode ontstaan.
De hedendaagse keuken
De hedendaagse keuken heeft een minimalistisch design. Keukens hebben strakke of organische lijnen, ingebouwde apparaten en een opgeruimde uitstraling. De keuken is vaak volledig geïntegreerd met de woonkamer, wat de keuken een sociale plek maakt waar we graag samenkomen en tijd doorbrengen. Apparatuur wordt steeds slimmer: oven, koelkasten en andere apparaten die we via apps kunnen bedienen, zijn steeds gewoner. Natuursteen, hout en metaal zorgen voor een luxe uitstraling in de keuken. Bovendien maken we steeds meer gebruik van gerecyclede en duurzame materialen en energiezuinige apparaten.
Keukens door de jaren heen: de belangrijkste verschillen tussen toen en nu
- Technologie: Van open vuur en simpele apparaten naar geavanceerde apparaten, inductie koken en slimme technologie.
- Functie: Van werkplek naar een multifunctionele ruimte voor koken, eten en sociale activiteiten.
- Design: Van primitief, robuust en eenvoudig naar strakke lijnen/organische vormen, minimalistisch en vaak op maat gemaakt.
- Materialen: Van hout, steen en gietijzer naar duurzame combinaties van glas, metaal, natuursteen, hout en kunststof.
- Sociaal: Van een afgesloten ruimte naar (meestal) het hart van het huis met open en uitnodigende keukens.
Ben je op zoek naar een nieuwe keuken en ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw keuken? Oriënteer en inspireer vrijblijvend in onze gezellige showrooms, je vindt hier alle keukenstijlen! Of maak alvast een vrijblijvende afspraak voor advies op maat. De koffie en thee staat klaar! Keukenwarenhuis.nl… daar moet je geweest zijn!
Meer keukeninspiratie
- Duurzame materialen in de keuken
- Populaire keuken kleuren van 2025
- Smart cooking: Maak koken makkelijker met slimme apparaten
- Maak een keuken moodboard voor jouw droomkeuken
VOLG ONS